Είτε πρόκειται για ένα μεγάλο ξενοδοχείο, είτε για μια μικρή πανσιόν, είτε για ένα δωμάτιο AirBnb, o χώρος φιλοξενίας είναι ένα μαγικό μέρος που βοηθά τους επισκέπτες του να δραπετεύσουν από την καθημερινότητα και τη ρουτίνα. Πρέπει να καλύπτει κάθε ανάγκη, να προσφέρει ασφάλεια και άνεση, αλλά ταυτόχρονα να περιέχει στοιχεία έκπληξης, γιατί αυτά είναι που θα δώσουν χαρακτήρα στον χώρο και θα τον κάνουν να ξεχωρίσει από τον ανταγωνισμό.

Ο σχεδιασμός, η διαρρύθμιση, ο εξοπλισμός και η διακόσμηση του ξενοδοχείου είναι κρίσιμης σημασίας όσον αφορά στη θετική εμπειρία που θέλετε να αποκομίσουν οι επισκέπτες της επιχείρησής σας. ‘Ενας σωστός χώρος φιλοξενίας αντανακλά το κοινό στο οποίο απευθύνεται και θέλει να προσελκύσει, δηλαδή επικοινωνεί την “υπόσχεση” που δίνει η επιχείρηση και τα χαρακτηριστικά της, αναδεικνύοντας όλες τις παροχές που διαθέτει.
 

Η ψυχολογία του χρώματος

 
Χιλιάδες έρευνες έχουν αποδείξει πόσο το χρώμα επηρεάζει τις αισθήσεις και τη συμπεριφορά των ανθρώπων. Τα ανοιχτά χρώματα κάνουν τους χώρους να φαίνονται πιο φωτεινοί και ευρύχωροι. Από την άλλη πλευρά, τα σκούρα χρώματα είναι πιο σοφιστικέ και δίνουν την αίσθηση της ιδιωτικότητας.
 

 
Στον χώρο των ξενοδοχείων, το μπλε είναι μία πολύ δημοφιλής επιλογή για τα δωμάτια και τα μπάνια, γιατί συνδέεται με τα συναισθήματα της γαλήνης και της ηρεμίας. Επειδή ανήκει στα ψυχρά χρώματα, καλό είναι να το προτιμούμε για πολύ ηλιόλουστους χώρους, με μεγάλα παράθυρα. Επίσης, θα πρέπει να το αναμίξουμε με άλλα χρώματα, αφού από μόνο του μπορεί να γίνει καταθλιπτικό.

Το πράσινο ενδείκνυται εξίσου για ήρεμη ατμόσφαιρα και ταυτόχρονα δίνει την αίσθηση της φρεσκάδας, της ανανέωσης και της ζωντάνιας. Είναι μία ιδανική επιλογή για χώρους φιλοξενίας που απευθύνονται σε νεαρές ηλικίες, αλλά και για τον χώρο του spa.
 

 
Το κίτρινο προσδίδει μια νότα αισιοδοξίας στον χώρο, αλλά θα πρέπει να το χρησιμοποιούμε με φειδώ, π.χ. σε κάποια γωνιά που θέλουμε να αναδείξουμε.

Το ροζ παραπέμπει στη γλυκύτητα και την άνεση.
 

 
Το μωβ είναι ένα εκλεπτυσμένο χρώμα και δημιουργεί μια θεατρική ατμόσφαιρα, ενώ είναι ιδανικό για πολύ ψηλοτάβανα δωμάτια. Στην πιο απαλή του εκδοχή, στην απόχρωση της λεβάντας, συμβάλλει στην ήρεμη ατμόσφαιρα, όπως το μπλε και το πράσινο.

Το κόκκινο είναι ένα πολύ επιθετικό χρώμα και πρέπει να χρησιμοποιείται σε πολύ μικρή δόση μέσα στα δωμάτια. Αντίθετα, ενδείκνυται για το εστιατόριο και τον χώρο συνεδριάσεων του ξενοδοχείου.

Το κόκκινο, το κίτρινο και το μπλε μπορούν να συνδυαστούν με αποχρώσεις του γκρι, του μαύρου, του λευκού και του καφέ, δηλαδή τα ουδέτερα χρώματα που από μόνα τους είναι βαρετά και αδιάφορα. Σε γενικές γραμμές, επιλέγουμε αθόρυβα χρώματα για τις μεγάλες επιφάνειες, ήρεμες αποχρώσεις για τα έπιπλα και πιο έντονες, για το ντεκόρ και συγκεκριμένα σημεία του χώρου που θέλουμε να τονίσουμε.
 

Ο ιδανικός φωτισμός

 
Η μελέτη του φωτισμού είναι ένας πολύ σημαντικός παράγοντας, που συχνά περνά απαρατήρητος. Οι άνθρωποι δηλαδή, δεν προσέχουν ακριβώς τι φωτιστικά υπάρχουν σε κάποιον χώρο, αλλά αποκομίζουν μία γενική αίσθηση που οφείλεται κατά ένα μεγάλο ποσοστό, στον σωστό φωτισμό. Αν επιλέξουμε για παράδειγμα αποχρώσεις του μπλε για τη διακόσμηση, θα έχουμε ένα ευχάριστο αποτέλεσμα την ημέρα, αλλά το βράδυ, το δωμάτιο μπορεί να φαίνεται σκοτεινό και καταθλιπτικό. Ο ζεστός φωτισμός είναι το στοιχείο που θα αποτρέψει αυτό το δυσάρεστο συναίσθημα. Εξάλλου, ο θερμός φωτισμός έχει αποδειχθεί επιστημονικά ότι υποβοηθά τον ύπνο, ενώ κάνει και τον χώρο να φαίνεται μεγαλύτερος.
 

Τα δωμάτια και το μπάνιο χρειάζονται έναν κεντρικό φωτισμό, καθώς και έναν επικεντρωμένο φωτισμό στο κομοδίνο, το γραφείο και πάνω ή γύρω από τον καθρέπτη. Προαιρετικά, μπορεί να μπει φωτισμός μέσα στην ντουλάπα, ενώ πολύ χρήσιμος θα ήταν και ένας διακριτικός φωτισμός νύχτας στο σοβατεπί του διαδρόμου ή κάτω από τα έπιπλα. Επίσης, επειδή στα δωμάτια το κάθε τετραγωνικό εκατοστό μετράει, αποφύγετε τα αμπαζούρ και τα επιδαπέδια φωτιστικά που πιάνουν χώρο και προτιμήστε επιτοίχιες απλίκες και φωτιστικά οροφής.
 

Ο χώρος υποδοχής του ξενοδοχείου και ειδικά η ρεσεψιόν, θα πρέπει να έχει δυνατό φωτισμό, ώστε να καταλαβαίνει ο κόσμος προς τα πού πρέπει να κατευθυνθεί μόλις μπει στο ξενοδοχείο. Εξάλλου, ο φωτεινός χώρος δίνει και την αίσθηση του καλωσορίσματος στον επισκέπτη. Επιλέξτε απλίκες για να φωτίσετε τους καναπέδες της ρεσεψιόν, τους πίνακες και τα έργα τέχνης. Και ας μην ξεχνάμε ότι τα φωτιστικά, εκτός από την πρακτική τους χρησιμότητα, μπορούν να αποτελέσουν ένα εντυπωσιακό διακοσμητικό στοιχείο, όπως για παράδειγμα, ένας υπερμεγέθης πολυέλαιος ή ένα φωτιστικό οροφής με φουτουριστικό design, στο κέντρο του χώρου.
 

Το λόμπυ και η reception

 
Η αίθουσα υποδοχής του ξενοδοχείου είναι ο πρώτος χώρος που βλέπει ο επισκέπτης, γι’αυτό χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή στον σχεδιασμό και τον εξοπλισμό της. Σε συνδυασμό με ένα κομψό έπιπλο για τη reception, ενσωματώστε στον χώρο χαρακτηριστικά της τοπικής κουλτούρας, μέσω των αρχιτεκτονικών και των διακοσμητικών στοιχείων που θα χρησιμοποιήσετε.
 

Το lobby του ξενοδοχείου δεν είναι μόνο ένα μέρος για το check-in, αλλά ένας τόπος διάδρασης, ένας χώρος ανοιχτός, γεμάτος ζωντάνια, είναι με λίγα λόγια, η καρδιά του ξενοδοχείου. Διαχωρίστε τον σε διάφορες ζώνες, ώστε να μπορούν οι φιλοξενούμενοί σας να διαβάζουν την εφημερίδα τους, να συναντούν τους φίλους τους, ή να κάνουν μία επαγγελματική συζήτηση. Επιλέξτε προσεκτικά τα έπιπλα του χώρου, ώστε να εξυπηρετούν αυτές τις ανάγκες. Τα άνετα καθίσματα και καναπέδες, τα τραπεζάκια με το σωστό ύψος και ο σωστός φωτισμός, είναι τα συστατικά μίας λειτουργικής και φιλόξενης αίθουσας υποδοχής που θα εκτιμηθεί ιδιαίτερα από τους ένοικους και θα τραβήξει την προσοχή των περαστικών.
 

Τα δωμάτια του ξενοδοχείου

 
Για τα δωμάτια του ξενοδοχείου, αφιερωμένα στη χαλάρωση και την ανάπαυση των φιλοξενούμενων, ο σχεδιασμός είναι εκ διαμέτρου αντίθετος με αυτόν της αίθουσας υποδοχής. Στόχος είναι να νιώσει ο κάθε επισκέπτης την άνεση και την ασφάλεια που νιώθει στο σπίτι του. Επιλέξτε έπιπλα απλά και διαχρονικά, ώστε να μη χρειαστεί να κάνετε ανακαίνιση σε λίγα χρόνια. ‘Ενα μεγάλο κρεβάτι με αναπαυτικό στρώμα και δύο λειτουργικά κομοδίνα, καθώς και ένας πρακτικός χώρος εργασίας με ένα γραφείο-κονσόλα, ένα κάθισμα και έναν καθρέπτη, είναι τα βασικά στοιχεία που πρέπει να υπάρχουν στο δωμάτιο. Αν υπάρχει διαθέσιμος χώρος, μπορείτε να προσθέσετε έναν πρακτικό πάγκο ή επιπλέον αποθηκευτικούς χώρους, με μια συρταριέρα ή ντουλάπα.
 

 

Συνδυάστε τον σωστό φωτισμό, με απαλά χρώματα και μαλακά υφάσματα, για να δημιουργήσετε μια γενική αίσθηση ηρεμίας και γαλήνης. Φροντίστε ώστε όλα να είναι λειτουργικά, απλά και εύχρηστα. Δώστε χαρακτήρα και στυλ στον χώρο, με μικρές διακοσμητικές παρεμβάσεις και μοντέρνα αντικείμενα που θα μπορέσετε εύκολα να αντικαταστήσετε όταν περάσει η μόδα τους. Στο μπάνιο, προτιμήστε το γυάλινο χώρισμα αντί της παραδοσιακής κουρτίνας, ώστε να φαίνεται μεγαλύτερο και πιο πολυτελές. Προσθέστε κάποια gadgets τεχνολογίας που θα εκπλήξουν ευχάριστα τους επισκέπτες σας και θα κάνουν την εμπειρία τους αξιομνημόνευτη.

Κάθε απόφαση για το design, την επίπλωση, τον φωτισμό ενός χώρου φιλοξενίας, επηρεάζει το υποσυνείδητο και έχει αντίκτυπο στην εμπειρία που θα αποκομίσει ο φιλοξενούμενος. Επομένως, η διαμόρφωση και η διακόσμηση ενός τέτοιου χώρου είναι μία σημαντική διαδικασία, που αν ακολουθηθεί σωστά, μπορεί να αποφέρει εκπληκτικά αποτελέσματα. Σε αυτή σας την προσπάθεια, η ομάδα της EchoDeco βρίσκεται στη διάθεσή σας για να σας προσφέρει λύσεις, ιδέες και ολοκληρωμένες προτάσεις, ώστε να δημιουργήσετε το ιδανικό περιβάλλον για τους επισκέπτες της επιχείρησής σας.